Natura ne-a pus la îndemână două legume încărcate cu vitamine care deţin recordul binefacerii: usturoiul si ceapa.
Proprietăţile nutritive ale usturoiului şi cepei sunt marcate în special de prezenţa unor importante cantităţi devitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substanţe minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu constructorii depiramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichii pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea ,legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri usturoiul era recomandat pentrutratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate.
Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, avand o serie de efecte beneficepentru organismul uman. Pe langă rolul deosebit pe care îl are in buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiulposedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi ofera protecţie faţă de agenţii cancerigeni.
Introducerea cu regularitate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie, contribuie la asigurarea bunei funcţionări aorganelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală adermei şi la menţinerea tenului frumos. Dar, pe lângă virtuţiile lor nutritive, ele sunt apreciate si în tratamentul unor bolicronice. Aceste efecte se datoresc celor 200 de substanţe active pe care le conţine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi ce au în structura lor sulf.
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezultăîn urma acţiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compoziţia plantei. De asemenea este demn de remarcat şiconţinutul apreciabil de seleniu.
Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei şi spasmelor arterelor coronarerăspunzătoare de producerea crizelor de anghină şi a infarctului de miocard, înbunătăţind astfel performanţa cardiacă. Deasemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale.
Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scaderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efectantihelmintic şi anticarcinogenetic, fiind şi afrodisiac. Conţine vitaminele B1 si C, precum şi o serie de elemente ca: Brom, Cobalt, Iod, Magneziu, Siliciu şi Zinc.
Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficientemetode de profilaxie şi tratament a arterosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) răspunzătoare deformarea ateroamelor şi contribuie în acelaşi timp la sporirea cantităţii de lipoproteine cu desitate crescută (HDL) ,care au unefect protector faţă de arteroscleroză.
Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, alemembrelor inferioare). Din această cauză poate ameliora durerile de cap şi claudicaţia intermitentă.
Usturoiul este util în unele pneumopatii, iar datorită efectului antibiotic este indicat în tratamentul virozelor,bronşitelor, traheitelor. Deasemenea, accelereaza epitalizarea şi vindecarea rănilor. Persoanele care consumă cantităţiînsemnate de ceapă şi usturoi prezintă un risc foarte scăzut de apariţie a cancerului gastric, de piele sau de colon.
Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie iar medicina populară aminteşte folosirea acestuia drept leac împotrivacăderii părului.
RETETE
Cura de 3 săptămâni pe an cu usturoi:
Se bea în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol, sucul obţinut prin mixarea a 3 căpăţâni de usturoi, fără să se mănânce nimicpâna la ora prânzului.
Lichior de usturoi pentru conservarea vitalităţii:
1. Într-o sticlă de 1litru se pune 1/3 usturoi pisat bine în 2/3 alcool. Se ţine la macerat timp de 15 zile ( cel mai bine lasoare.) după aceea se consumă sub formă de picături. Se începe cura cu 3 picături într-un păhărel cu apă caldă, băutdimineaţa pe stomacul gol. Se creşte doza în fiecare zi cu câte o picătură până se ajunge la 25 picături şi apoi se scade zilnic, cu câte o picătură, până se ajunge la 3 picături.
2. Se curăţă două căpăţâni mari de usturoi, se piseaza bine şi se pun în 1/4l de vin alb. Se lasă la macerat timp de osăptămână. Se bea câte o linguriţă dimineaţa pe stomacul gol.
Pentru îmbunătăţirea circulaţiei:
Se iau doi morcovi, doi grăunţi de usturoi şi o rădăcină de pătrunjel. Se curăţă, se spală, se fărâmiţează şi se storc pentru aprepara sucul. Sucul rezultat se bea în fiecare dimineaţă timp de 10 zile pe lună.
Pentru revitalizare:
Se ia un strugure şi 2 grăunţi de usturoi. Boabele de struguri se spală şi împreună cu usturoiul curăţat şi pisat se pun înmixer. Sucul rezultat se bea în cure de o lună de zile. Cei ce nu suportă gustul tare al usturoiului îl pot consuma cu vin roz,mai dulce. Pentru îndepărtarea gustului şi mirosului de usturoi se consumă imediat după, două crenguţe de pătrunjel sau 2boabe de cafea.
Pentru întărirea rădăcinii părului:
Seara se taie în jumătate un căţel de usturoi şi se freacă uşor pielea capului (la rădăcina părului), apoi se pune pe cap obasma şi se ţine pe cap până dimineaţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu