duminică

SFATURI UTILE PENTRU SANATATEA TA


ALIMENTE CE INGRASA MAI ALES IN ANOTIMPUL RECE


Iarna, din cauza lipsei de miscare si a alimentatiei bogata in calorii riscul de a castiga mult in greutate este mai mare, multe dintre preparatele consumate acum continand din belsug zahar si grasimi.

Dintre aceste preparate, cele mai periculoase, daca sunt consumate in mod frecvent, pot fi:
1. Tocanitele cu sos gras, supele prea consistente si maionezele;
2. Macaroanele cu branza;
3. Preparatele la cuptor cu smantana, branza si faina alba si de asemenea placintele si prajiturile care contin mult zahar, frisca si diferite dulceturi;
4. Mancarurile consistente pe baza de carne tocata, carne de vita si de porc, carnati, sunca si alte derivate din carne;
5. Preparatele picante care ascund grasimi in compozitia lor;
6. Biscuitii de casa, fursecurile si alte dulciuri similare;
7. Preparatele prajite, servite de obicei drept garnitura precum cartofii prajiti, prajelile cu ceapa si usuturoi, orezul cu grasime etc.;
8. Placintele in foi si placintele cu carne, smantana si grasimi diverse.

Toate aceste mancaruri arata delicios si au un gust foarte bun, nu par deloc periculoase mai ales pentru ca sunt preparate de casa, dar daca se consuma zi de zi atunci castigam garantat in greutate si aceste kilograme suplimentare, asa cum se stie, se dau jos apoi cu mari eforturi si in timp indelungat.

Moderatia ne va ajuta insa sa ne mentinem la o greutate optima, putand sa mancam de toate, dar supraveghindu-ne atent si portiile la masa.

PRODUCATORII DE ALIMENTE SUBSTITUIE GRASIMILE CU INGREDIENTELE MULT MAI PERICULOASE
De ani buni de zile, de cand se promoveaza pe toate canalele de media alimentatia sanatoasa, fara grasimi, producatorii alimentari au iesit si dansii in intampinarea acestui trend insa nu intotdeauna intr-un mod transparent si lipsit de riscuri pentru sanatatea noastra.

In prezent, pe piata alimentara exista sumedenie de produse cu specificatia pe eticheta "Fara Grasimi" sau "Continut Scazut/Redus de Grasimi" care vin sa raspunda cererii tot mai crescute din partea clientilor, dar nu intotdeauna aceste produse includ si ingrediente sanatoase, fara riscuri pentru consumatori.

Grasimile alimentare nu sunt nocive in sine, daca sunt introduse cu moderatie la dieta, fiind si unul dintre motivele principale pentru care noi ne savuram hrana cu mai multa placere. Au aparut insa relativ recent si unele substante cu titlul de "substituenti de grasimi" cu rol principal in pastrarea gustului alimentelor, iar acesti substituenti de grasimi pot fi foarte periculosi pentru sanatatea noastra daca nu evitam constant produsele care ii includ.

Multi dintre substituentii de grasimi din industria alimentara pot fi obtinuti in mod artificial, prin metode suspecte de productie, iar valoarea lor din punct de vedere nutritiv sa fie nula, aceste substante oferind un gust similar cu produsele care contin grasimi naturale, dar fiind net inferioare acestora in ce priveste aportul de substante utile pentru functionarea organismului.

Printre cei mai cunoscuti astfel de substituenti de grasimi se numara dextrina, maltodextrina, polidextroza, olestra, celuloza, emulsificatorii alimentari si o groaza de alte substante, toate introduse regulat in produsele alimentare pe care le putem procura din magazine si care numai bune pentru sanatatea noastra nu pot fi daca se obtin in laborator si nu in mod natural din produse cat de cat sanatoase.

Unii subtituenti de grasimi sunt obtinuti din proteine, altii din carbohidrati, iar altii de-a dreptul din grasimi naturale si toti acestia pot fi folositi drept ingrediente la fabricarea painii pentru consum, in lactate si branzeturi asa-zis degresate, in smantana, maioneza, margarina, sosuri comerciale sau unt. Conform testelor intreprinse de cercetatori asemenea substituenti de grasimi pot in unele cazuri sta la baza declansarii unor boli grave si de aceea nu este deloc o politica alimentara normala sa se permita si pe viitor utilizarea lor in industria alimentara.

Surprinzator insa sau poate deloc surprinzator pentru noi, romanii, acesti subtituenti de grasimi sunt considerati a fi complet siguri pentru consumul uman de catre autoritati, aceasta pana ce studii ulterioare sa vina sa confirme ca, dimpotriva, nu e asa si ca trebuie renuntat complet la ele. Suplimentar e bine de stiut si faptul ca multe dintre produsele alimentare care au specificatia "Fara Grasimi" pe eticheta contin destul de multe calorii in ciuda aportului scazut de grasimi.

Desigur ca nu toate produsele cu substituenti de grasimi sunt si nocive prin consumul lor regulat, dar nu e deloc rau daca le introducem la dieta noastra in mod sporadic, optand alternativ pentru prepararea stiintifica a hranei in propria noastra locuinta si reducand noi aportul de grasimi naturale din alimentatie. Astfel putem tine sub control si eventualele riscuri pentru sanatate pe care le-ar putea produce consumul de produse alimentare care contin asa-numitii substituenti de grasimi.

CAT COLESTEROL RISCAM SA DEPUNEM PE ARTERE SERVIND CARNE DIN SURSE DIVERSE ?

Cat colesterol riscam sa depunem pe artere servind carne din surse diverse?

Se stie in general faptul ca pestele este mai sarac in colesterol decat carnea de vita sau cea de porc, aducandu-ne in plus si suplimente utile de acizi grasi omega-3, dar nu intotdeauna acest lucru este valabil, existand si specii de peste care genereaza cantitati similare de colesterol cu cele provenite din carnea de vita, de porc sau alte surse.

Este deci util sa aflam si noi cam ce specii de peste sunt mai sarace in colesterol si, comparativ, sa vedem si cat colesterol putem acumula prin servirea unei portii de carne de aproximativ 100 de grame. Astfel vom putea pe viitor sa ne gandim mai atent ingredientele la gatit si sa ne pazim de varietatile de carne mult prea incarcate cu colesterol pentru a fi consumate frecvent.

Codul, de exemplu, contine aproximativ 45mg de colesterol la 100 de grame, iar macroul aprox. 60 de mg la 100 de grame. Caracatita, surprinzator, nu contine decat 41 mg/100 grame si cam tot pe aici se situeaza si pestele-spada. Tonul se apropie de 50mg colesterol pe suta de grame de carne, iar pastravul aproximativ 60mg/100 grame.

Comparativ cu valorile oferite mai sus pentru orientare, veti vedea ca prin consumul de carne de alta natura nu acumulam colesterol in cantitati mult mai mari ci destul de apropiate de cele prezente la consumul de peste. Astfel, carnea de pasare, cu sau fara pielita, genereaza aprox. 70mg/100 grame, carnea slaba de vita tot cam 70mg/100 grame si la fel stau lucrurile cu muschiuletul de purcel, fara grasime. Surprinzator, carnea de miel fara grasimi genereaza mai mult colesterol, adica aprox. 80mg/100 grame.

Odata ce avem acces la astfel de informatii si intelegem ca deopotriva carnea de peste cat si cea din alte surse genereaza suficient colesterol ca sa fim nevoiti sa limitam consumul sau la maximum 3 mese de carne pe saptamana, dar nu mai mult de 100 de grame pe portie vom putea sa cadem de acord asupra faptului ca persoanele care consuma peste in mod special nu sunt nici mai putin expuse cresterii colesterolului si nici obligatoriu mai sanatoase decat cele care prefera carnea de vita sau cea de porc fara grasimi.

In concluzie, daca dorim sa ne mentinem sanatatea la un bun nivel macar in ce priveste tinerea colesterolului sub control, e recomandat sa limitam aportul de carne la dieta si sa optam decisiv pentru introducerea de cereale, fructe, legume si verdeturi in meniurile noastre zilnice. Astfel vom reusi sa protejam sistemul circulator de multe afectiuni, iar greutatea noastra de asemenea se va mentine la un nivel optim.

CELE ZECE PORUNCI SACRE ALE ALIMENTATIEI SANATOASE

Cele 10 porunci sacre ale alimentatiei sanatoase


1. Mancati hrana cat mai diversificata si incarcata cu nutrimentele esentiale.

2. Selectati pentru prepararea meselor zilnice cu preponderenta cereale integrale, legume, fructe si verdeturi proaspete.

3. Mentineti-va greutatea corporala la cote normale practicand miscare fizica, alimentandu-va stiintific si servind mesele dupa un program fix.

4. Consumati la masa portiile recomandate de catre specialisti, nu mai mult si nici mai putin.

5. La mesele principale mancati suficient cat sa va potoliti apetitul alimentar si nu sariti peste nici una dintre mesele zilei.

6. Nu renuntati la grasimi, oua, unt, carne sau lactate si branzeturi si alte produse animale ci doar reduceti simtitor aportul lor la dieta.

7. Reduceti drastic aportul zilnic de sare si zahar din dieta dumneavoastra.

8. Nu ma limitati doar la preparatele pe care le stiti de la mama de acasa si de prin vecini ci incercati retete sanatoase cat mai variate si cu ingrediente diverse.

9. Daca aveti probleme de natura alimentara sau de greutate tineti un jurnal, documentati aceste probleme, apelati si la medici si ajustati-va dieta in functie de necesitatile organismului dumneavoastra si de predispozitiile sale genetice.

10. Introduceti toate schimbarile de dieta sau dietele nou adoptate in mod treptat si nu brusc. Lasati organismul sa primeasca semnalele potrivite in timp si sa isi ajusteze functiile la necesitatile dumneavoastra.

Regula suplimentara: Bazati-va mult si pe propriile instincte si pe semnalele de refuz sau acceptare generate de organism si schimbati-va obiceiurile alimentare in acord cu acestea.



CONSUMUL DE PESTE PRAJIT POATE GENERA AFECTIUNI CARDIOVASCULARE


Consumul de peste prajit poate genera afectiuni cardiovasculare

Paradoxal, desi in trecut ni se recomanda consumul generos de peste special pentru sanatatea sistemului cardiovascular, iata ca de curand specialisti in medicina din Atlanta, Statele Unite au descoperit faptul ca pestele prajit consumat in cantitati mari poate in realitate sa dauneze cu mult sanatatii noastre in ciuda aportului util de acizi grasi omega-3 si alte nutrimente de calitate. 

In cadrul studiului medical intreprins de catre americani, se afirma faptul ca prajirea pestelui distruge de fapt proprietatile sale nutritive si ca astfel pestele se transforma intr-un aliment nociv pentru sanatatea noastra. Grasimile din uleiul vegetal combinate cu grasimile din carnea de peste gatite la temperaturi inalte au un efect la fel de negativ ca si alte categorii de preparate din carne de asemenea gatite in ulei la temperaturi inalte.

Pestele preparat prin fierbere sau coacere la cuptor nu mai este insa considerat nesanatos, putandu-se servi in voia cea buna atat ciorbe de peste cat si peste inabusit la cuptor, dar fara a insoti aceste preparate si de sosuri grele si pline de grasimi. Doua sau trei astfel de mese, consumate saptamanal vor aduce certe beneficii pentru sanatate, dar pestele prajit ar trebui limitat la 1 portie pe saptamana si nu mai multe.

Cel mai mare risc pentru sanatate pe care il poate aduce consumul marit de peste prajit este legat de sistemul cardiovascular, cercetatorii aratand faptul ca pestele prajit poate provoca in timp atacuri de cord, hipertensiune arteriala si alte afectiuni cardiovasculare. Din acest motiv este recomandat sa ne pazim de mesele dese pe baza de peste prajit si sa preferam sa consumam acest aliment in alta forma, fie fiert, fie gatit la cuptor.


LUPTA CU CANCERUL SI PRINTR-O ALIMENTATIE CORECTA


Lupta cu cancerul si printr-o alimentatie corecta!

Se cunosc destul de bine cauzele care pot conduce la declansarea cancerului in organism, atat cele de natura alimentara, cat si cele generate de un stil sedentar de viata, dar la fel de bine ne sunt cunoscute si mijloacele eficiente de prevenire a acestei grave boli a zilelor noastre. 

Cancerul ataca in special persoanele cu un sistem imunitar slabit si pe cei care lucreaza ani la randul in conditii toxice deosebite, dar poate aparea mai nou chiar si la persoane care par a fi fara risc, dar care insa se alimenteaza complet gresit, evitand cu incapatanare antioxidantii si fibrele la dieta si cultivand un stil alimentar bazat pe prajeli, gratare, dulciuri, grasimi, produse fast-food si multe bauturi carbogazoase.

In prezent, asa cum ne spun si medicii, cea mai ieftina si eficienta modalitate de a lupta impotriva cancerului, indiferent daca te crezi sau nu expus acestei maladii, este data de alimentatia echilibrata si variata, preponderent vegetariana si lipsita de grasimi, sare sau zahar in exces. Suplimentar, este bine sa ne pazim si de alimentele si bauturile ambalate in plastic deoarece cercetari recente au demonstrat ca acest tip de ambalaj poate elibera in conditii de depozitare si manipulare improprii un compus foarte toxic pentru organism, care sta la baza aparitiei mai multor tipuri de cancer.

In Asia, de exemplu, cancerul nu face inca ravagii atat de mari ca in Europa si America deoarece acolo inca nu a patruns decisiv stilul vestic de alimentatie, bazat pe produse procesate ci se practica in continuare o dieta preponderent organica, cu aporturi moderate de carne si peste, dar bogata in legume, orez, fructe si condimente naturale. Mare parte dintre aceste produse contin o serie de substante numite antioxidanti care lupta necontenit impotriva compusilor din organism care ar putea genera cancerul si de aceea asiaticii sunt deocamdata paziti de amenintarea uneia dintre cele mai temute boli ale mileniului al treilea.

Printre legumele si fructele recunoscute ca utile pentru prevenirea cancerului putem aminti broccoli, rosiile, ardeii grasi, zarzavaturile proaspete, varza, soia, morcovii, legumele boabe, merele, citricele, fructele de padure etc., dar atentie, aceste alimente pot preveni cancerul insa, odata aparuta boala, ele nu vor mai fi la fel de eficiente ba, dimpotriva, pot ajunge sa dauneze sanatatii de fiecare data cand sunt cuplate cu terapiile specifice de iradiere sau chemoterapia. A te alimenta corect este deci o masura preventiva insa nu si suficienta odata ce boala s-a instalat in organism.

Un alt mod de prevenire a cancerului de toate tipurile este si igiena alimentara desavarsita precum si controlul periodic in vederea depistarii parazitilor comuni si a bacteriilor care se stie ca pot oricand sa ne faca viata amara. Aici putem aminti giardia, tenia, E-Coli, stafilococi si streptococi de toate felurile si alti paraziti si bacterii care inflameaza si ataca organismul peste masura, producand o scadere a capacitatii noastre de aparare si favorizand astfel aparitia cancerului. In absenta consumului marit de apa si alimente cu rol in stimularea sistemului imunitar vom fi si mai expusi acestor atacuri deci merita sa fim pe viitor mai atenti la cum mancam si cum bem pentru a fi siguri ca am luat toate masurile necesare la timp.

Carnea si pestele sunt alimente benefice pentru organismul uman, dar modul in care se prepara aceste alimente este decisiv pentru sanatatea noastra. Coacerea la cuptor, fierberea sau gratarul pot fi metode bune de pregatire a carnii sau pestelui insa prajirea sau consumarea lor in stare aproape cruda trebuie evitate deoarece si astfel ne expunem fara rost bolii, cancerului inclusiv. Carnea poate contine suplimentar si alte bacterii si paraziti, iar daca nu o pregatim prin fierbere indelungata atunci cu siguranta degeaba mai consumam si legume si fructe ca tot acolo ajungem, expunandu-ne organismul la riscuri mult prea mari prin neglijenta noastra.

In sfarsit, stresul, abuzul de alcool si cafea sau sedentarismul sunt alti factori favorizanti ai aparitiei cancerului si trebuie evitate mereu asemenea conditii pentru a ne proteja sanatatea la cote multumitoare. Stresul in special poate conduce in timp record la un adevarat dezastru pentru sanatatea noastra, iar cei care cauzeaza cu buna stiinta asemenea stari semenilor lor ar trebui condamnati la modul foarte serios la un loc cu ucigasii, atat de periculoasa putand sa fie agresiunea lor asupra unor persoane si asa slabite printr-o alimentatie incompleta si un stil de viata lasat la voia intamplarii.

A lupta impotriva cancerului inseamna la urma urmei a te lupta pentru dreptul tau la o viata mai buna, iar daca acest lucru inseamna si o alimentatie mai echilibrata, si oprirea de la tot felul de excese precum si ceva miscare fizica impreuna cu relaxare si distractie in conditii civilizate atunci de ce sa nu profiti din plin de acest mod sanatos de a gandi si a trai.

E drept ca medicii nu prea te mai cheama la un control periodic ca inainte, ca alimentele bune sunt si ceva mai scumpe, ca nici macar nu iti mai vine sa iesi din casa uneori din cauza lipsurilor financiare sau a grosolaniei cu care te intampina strada, dar merita sa te lupti cu toate pentru ca de castigat vei castiga chiar tu la final, pastrandu-ti sanatatea intacta si putand apoi sa duci la bun sfarsit tot ceea ce iti doresti. Cancerul este o provocare de luat in seama a zilelor noastre si trebuie sa ii raspundem pe masura, prevenirea sa fiind la ora actuala singura cale de a-l invinge fara drept de apel.


OBEZITATEA FACE RAVAGII SI IN EUROPA.

Obezitatea face ravagii si in EuropaPeste tot in Europa, rata obezitatii este in continua crestere, estimari facute in cadrul Uniunii Europene atragand atentia ca, in prezent, aproape jumatate din populatia adulta a Uniunii este supraponderala, multi cetateni europeni suferind deja de obezitate cronica. 

Aceasta problema a sanatatii populatiei de pe continentul nostru a aparut in timp, fiind observata mai pregnant in ultimii 20 de ani, cand rata sa aproape s-a dublat, crescand in acelasi timp si riscurile pentru sanatatea sistemului cardio-circulator, diabet si cancer.

Autoritatile medicale estimeaza ca, pana in 2015, costurile efective cu sustinerea persoanelor care sufera de obezitate in Europa vor creste cu un ametitor procent de 50% pana la 70%, fiind vorba despre un fapt alarmant atat pentru sanatatea populatiei cat si pentru starea si asa precara a fondurilor alocate sanatatii in tot spatiul UE.

Si copiii sunt din ce in ce mai mult afectati de obezitate, pentru acestia riscurile de contractare a altor boli dublandu-se odata cu inaintarea in varsta si putand afecta serios calitatea vietii lor ca adulti.

La nivel de varf, Uniunea Europeana desfasoara mai multe programe de combatere a obezitatii si de informare a populatiei asupra riscurilor la care se expune, propunandu-se marirea aportului de fructe si legume proaspete la dieta precum si de alte produse organice, care sa previna eficient obezitatea.

Comunitarea medicala insa nu pare sa raspunda cu maximum de profesionalism apelurilor politicienilor, neexistand practic programe de combatere a obezitatii in intreaga Europa care sa dea si rezultate multumitoare.

Este de aceea nevoie de o regandire a planului de atac, de organizare si motivare suplimentara inclusiv a medicilor pentru a se lansa in scurta vreme proiecte viabile care sa completeze masurile bune in plan alimentar si cu solutii strict medicale, menite sa previna de asemenea si sa trateze obezitatea atat la copiii cat si la persoanele adulte de pe continentul nostru.



NIVELUL TRIGICERIDELOR SE CONTROLEAZA USOR SI PRIN ALIMENTATIE

Nivelul trigliceridelor se controleaza usor si prin alimentatie!Grasimile din hrana zilnica, de care organismul nu are nevoie pe moment sunt depozitate sub forma trigliceridelor, iar organismul poate cu de la sine putere sa si fabrice asemenea trigliceride pe care le extrage din excesul de zahar sau carbohidrati de la dieta. Din pacate, corpul nostru nu poate elimina surplusul de trigliceride de care nu are nevoie si acestea tind sa se depuna si in interiorul vaselor de sange provocand astfel boli ale sistemului circulator si ale inimii. 

Nivelul trigliceridelor din organism este strans legat de o dieta corecta, iar persoanele care au inteles acest lucru evita constant alimentele bogate in grasimi, zahar si carbohidrati mentinandu-si astfel sanatatea sistemului circulator la parametri optimi. Grasimile hidrogenate si cele saturate cauzeaza in mod frecvent cresterea nivelului de trigliceride si de aceea medicii ne recomanda sa le consumam cat mai rar posibil. Etichetele alimentare si o mai buna informare ne vor ajuta mereu in acest sens.

In ce priveste aportul de carbohidrati si de zahar la dieta, cerealele integrale, fructele si legumele contin asemenea substante in compozitia lor, dar de obicei in cantitati rezonabile si acesta este si motivul pentru care putem consuma cantitati mai mari de legume, fructe care nu contin mult zahar si cerealele integrale simple, fara aditivi si indulcitori. Fibrele alimentare solubile si insolubile continute de aceste alimente sunt esentiale pentru sanatatea organismului si nu trebuie sa ne temem sa le includem la dieta.

Spre deosebire de produsele proaspete care contin carbohidrati si zahar, produsele rafinate si procesate indelung nu mai ofera aceleasi nutrimente esentiale si nici nu sunt sarace in carbohidrati si zahar ci ii contin din abundenta. De aceea, zaharul rafinat, faina alba, pastele si multe alte astfel de produse trebuie consumate rar si in cantitati moderate. Lactatele si branzeturile contin si acestea zahar si carbohidrati, dar daca sunt degresate ele sunt mai putin periculoase pentru sanatatea organismului.

Cumulat cu eliminarea produselor cu risc de la dieta, se pot consuma si unele alimente care au un rol pozitiv asupra sanatatii sistemului circulator, distrugand grasimile depuse pe vasele de sange si ajutand deci la eliminarea lor, iar aici putem aminti pestele si produsele din peste, nucile, unele seminte si alte alimente bogate in acizi grasi omega-3. Suplimentar, aportul de vitamina C la mesele care includ acesti acizi grasi omega-3 va fi deosebit de favorabil pentru reducerea trigliceridelor din organism.

Consumul regulat de alcool mentine ridicat nivelul trigliceridelor, iar persoanele care consuma si alimente bogate in grasimi, zahar si carbohidrati si mai beau si alcool in fiecare zi nu vor reusi sa ajute organismul sa mentina un bun control asupra trigliceridelor. Surplusul de greutate, obezitatea si alcoolul sunt de fapt factorii de risc majori pentru aceasta conditie de sanatate si trebuie luate masuri de urgenta pentru a se reusi apoi trecerea catre o dieta de intretinere unde sa fie redus aportul de grasimi, zahar si carbohidrati.

Unele suplimente alimentare sunt foarte eficiente pentru reducerea nivelului de trigliceride, dar fara a se adopta si o dieta pe masura degeaba se iau suplimentele pentru ca problema de fond tot nu va fi rezolvata. Atentie deci la aceste recomandari de natura alimentara deoarece ne pot prelungi simtitor viata, imbunatatind in acelasi timp si calitatea traiului de zi cu zi.


VIATA DE NOAPTE SI ALIMENTATIA CORECTA !


Viata de noapte si alimentatia corecta


Pentru cei care isi desfasoara constant activitatea pe timp de noapte, alimentatia sanatoasa este cu siguranta unul dintre punctele lor slabe, fiind de la sine inteles ca nu prea poti sa servesti mesele zilnice la niste ore normale deoarece ziua mai mult dormi decat esti activ. 

Nu e posibil de asemenea pentru multi dintre cei care lucreaza pe timp de noapte nici sa consume mancare calda sau sa isi prepare repede ceva bun si cat de cat nutritiv. Se poate, e drept, servi o masa mai consistenta fie din cele pregatite de acasa, fie la o cantina sau sala de mese prezenta in locul unde se desfasoara activitatea, dar astfel de situatii fericite nu sunt, din pacate, foarte des intalnite.

Moderatia in plan alimentar este probabil regula numarul unu pe care trebuie sa o respecti daca esti o astfel de "pasare de noapte", existand mereu tentatia pentru cei care sunt activi pe timp de noapte sa faca excese dese in plan alimentar si sa apeleze frecvent la tot felul de stimulente care sa ajute organismul sa reziste mai usor solicitarilor marite.

Controlul portiilor este esential pentru persoanele nocturne si chiar daca nu se pot servi mai multe feluri de mancare tot este bine sa se supravegheze cu atentie aportul total de alimente la masa. Daca se mananca fara graba si se mesteca mancarea cu incetul organismul va anunta prompt cand este "plin", diminuandu-se astfel riscul generat de excese. Pericolul acum il reprezinta mancarea tip bufet, care se consuma in mare graba, este destul de gustoasa si ne putem repede pacali daca servim de obicei doar sandviciuri, pizza, hot-dog, pui prajit, cartofi prajiti si altele din aceasta categorie.

Consumul marit de cafea si, nu de putine ori, si de alcool poate impieta serios asupra alimentatiei corecte pe timp de noapte, disparand astfel pofta sanatoasa de mancare si producandu-se in timp deficiente majore de natura nutritionala. Daca insa se creeaza un program fix de servire a mesei/meselor si se mananca portii normale din alimente bine incarcate cu nutrimente utile acest pericol dispare chiar si atunci cand se mai face abuz de unele stimulente de tipul cafelei si a alcoolului.

Un alt pericol pentru cei care isi desfasoara activitatea pe timp de noapte este si cresterea rapida in greutate cauzata de data aceasta de gustarile dese si consistente, servite nu pentru a potoli pofta de mancare ci pe fond nervos sau din cauza unei dependente periculoase care se creeaza in timp prin obiceiuri alimentare nesanatoase. De obicei asemenea persoane consuma foarte putina apa si mancare bogata in fibre, fapt care genereaza un efect negativ in lant cu cele mai proaste urmari asupra sanatatii lor. Acestia trebuie sa isi schimbe obligatoriu programul de masa daca nu doresc sa ajunga pe la medic in foarte scurta vreme.

Inclusiv persoanele care isi fac des veacul prin cluburi sau pe la diverse alte distractii nocturne nu se poate spune ca ar avea o alimentatie sanatoasa, iar lipsa lor de preocupare in aceasta directie nu va aduce vreun plus de sanatate ci dimpotriva, ca orice problema neglijata si in acest caz urmarile negative se vor simti in timp mai lung sau mai scurt. Viata de noapte are si farmecul si avantajele sale, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa uitam complet de alimentatia echilibrata chiar daca la prima vedere pare a fi vorba despre lucruri care se bat cap in cap. Este posibil si in asemenea conditii sa ne oferim mese sanatoase, dar trebuie sa acordam atentia cuvenita unui program cat de cat riguros de servire a mesei.


TOPUL ALIMENTELOR FOARTEBOGATE IN CALORII



Topul alimentelor foarte bogate in calorii

Atunci cand te afli la dieta si nu prea ai timp sa mai calculezi zi de zi caloriile in detaliu tot citind etichetele alimentare, este bine sa faci apel si la ghidurile stiintifice unde se ofera informatii corecte despre valoarea nutritiva a alimentelor. 

Pentru uzul public, continutul de calorii al unui aliment se calculeaza de regula raportat la 100 de grame (1 portie) si aici vom regasi in top produse incarcate cu grasimi precum sunca sau untul, dar si branzeturile dense si ciocolata cu derivatele sale.

Intr-un meniu realizat pentru o zi intreaga, numarul de calorii total este indicat sa se limiteze sub 2000 de calorii pe zi in cazul femeilor, si sub 2500 de calorii pe zi in cazul barbatilor. In functie de varsta, specificul activitatii depuse peste zi si greutate se poate reduce sau creste necesarul de calorii, pentru a se nu se castiga sau pierde din greutate.

In topul alimentelor consumate frecvent si bogate in calorii se afla:
- Slanina prajita include aproximativ 250 de calorii in doar 50 de grame, adica 500 la suta de grame;
- Untul nedegresat contine 750 de calorii la suta de grame;
- Branzeturile dense precum cascavalul pot ajunge pana la 400 de calorii pe suta de grame;
- Ciocolata contine 500 de calorii pe suta de grame;
- Nuca de cocos proaspata ofera 400 de calorii la suta de grame, iar uleiul de nuca de cocos ajunge la 900 de calorii;
- Margarina are 700 de calorii la suta de grame;
- Smantana ofera intre 450 si aproape 700 de calorii, in functie de cat e de degresata;
- Uleiul de masline si cel de floarea-soarelui genereaza 900 de calorii la 100 de grame;
- Alunele contin 600 de calorii la 100 de grame;
- Pizza cu toate ingredientele include 800-1000 de calorii la suta de grame;
- Carnatii si mezelurile pot oferi intre 400 si 600 de calorii la suta de grame, in functie de tipul de carne folosit la prepararea lor;
- Zaharul alb rafinat contine si acesta 400 de calorii pe suta de grame.

Ghidurile oficiale sunt mult mai lungi incluzand mai toate alimentele consumate in mod regulat de toate categoriile de persoane si se poate astfel alcatui un meniu bine echilibrat din punct de vedere caloric atat pentru adulti cat si pentru copii.

In functie de zona pentru care se realizeaza astfel de ghiduri, pot aparea si diferente pentru fiecare produs alimentar in parte deoarece producatorii proceseaza uneori aceste alimente in mod diferit de la un continent la altul.

In Romania lucrurile stau dezastruos la nivel oficial, neexistand practic astfel de ghiduri alimentare oficiale care sa fie puse la dispozitia publicului pentru consultare. Daca acestea exista atunci sunt foarte greu de accesat si lumea apeleaza la sursele neoficiale, care nu intotdeauna vor fi si credibile sau de bun ajutor.

Nu doar Ministerul Sanatatii, dar si alte ministere si structuri guvernamentale ar trebui sa se implica mai mult in asemenea probleme deoarece se pot dovedi de mare ajutor pentru dietele medicale, pentru controlul greutatii corporale sau pur si simplu pentru informarea corecta a publicului.

Deoarece etichetele alimentare nu sunt intotdeauna utile sau prezente pentru a se calcula corect numarul de calorii la dieta, asteptam deci pe viitor un ghid complet al caloriilor pentru produsele alimentare de pe piata romaneasca. Este o statistica usor de intocmit si nu va fi nevoie decat de putina bunavointa din partea oficialilor responsabili si cu aceasta problema.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu